Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Inloggning

...

med användarnamn och lösenord

...

Exempel:
förnamn.efternamn@brpsystems.se (fullständig e-postadress)
förnamn.efternamn (delen av e-postadressen som står före @-tecknet)
10000 (ett kundnummer som tilldelats av BRP när personen skapats)
kalle (ett kundnummer som lagts in manuellt)
4896 (kortnumret för det inpasseringskort personen är kopplad till)

Första inloggningen

Image Removed

Så här ser inloggningsrutan ut första gången man försöker logga in. Ange användarnamn/e-post i rutan användarnamn och lösenordet i rutan lösenord.

Följande inloggningar

Image Removed

Rullgardinsmenyn är nu fylld med användare som de senaste två (2) veckorna lyckats logga in i BRP på denna dator. Den senast inloggade är förvald.
Är rätt person förvald är bara att ange lösenorden eftersom att den rutan är markerad.
Välj annars person i listan eller logga in på samma sätt som första gången.

Logga in i BRP med kort & kortläsare

Om ni har en kortläsare kopplad till datorn som används för t.ex registrering av medlemskort eller inpassering av kunder så kan man också använda denne för att logga in i BRP. Personal läser då sitt kort i läsaren när inloggningsrutan är uppe och BRP kommer då automatiskt logga in personen i BRP som kortet tillhör. Hör av er till support för att aktivera.

Inloggning på internetbokningen

Här anges e-post och lösenord.

Lösenord

Lösenord anges under Kontaktregister > Personer, flik "Personal", fälten "Lösenord" och "Bekräfta". Om fältet "Anställd:" är markerat betyder detta att personen som registreras är en av era anställda. Är fältet inte markerat är den registrerade personen en av era kunder. Alla personer med ett lösenord kan logga in på internetbokningen.

Rättigheter

Kontaktregister > Inställningar > Roller

Rättigheten som behövs för att få administrera lösenord i BRP är "Boka" eller "Inställningar". De olika rollerna har olika rättigheter tilldelade till sig. Som standard så är det rollen "Administratör" som ges möjlighet att administrera lösenord.

Personalens lösenord

Lösenordet för er personal avser den anställdes inloggning i BRP och internetbokningen. Den som registrerar personalen ska även sätta lösenorden. Det enda kravet på nya lösenord är att de behöver innehålla minst 6 tecken. (Gamla lösenord med mindre än 6 tecken kommer fortfarande att finnas kvar och fungera.)

Kundernas lösenord

Lösenord för kunder avser kundernas inloggning på internetbokningen. Om kunden finns i kundregistret och har registrerats med personnummer, så blir lösenordet automatiskt de sex (6) första siffrorna i personnumret. Om inte personnummer sätts när man skapar personen sätts heller inget lösenord. Det enda kravet på nya lösenord är att de behöver innehålla minst 6 tecken. (Gamla lösenord med mindre än 6 tecken kommer fortfarande att finnas kvar och fungera.)

Ändra lösenord via internetbokningen

För att kunder och personal själva ska kunna ändra sina lösenord via nätet måste BRP ställas in för detta.

  1. Kontaktregister > Inställningar > Internetregistrering.
  2. Dubbelklicka på "Lösenord" alternativt markera raden och klicka på "Visa".
  3. Gå till fältet "Visning" och välj "Visa/ändra".
  4. Klicka på "OK".

Ändra lösenord

Lösenord kan alltid ändras via personkortet, både personalens och kundernas. Om det finns tillräckligt med rättigheter så kan lösenordsdialogen öppnas.

...

Image Removed

Skriv in och bekräfta det nya lösenordet, och tryck på spara för att spara. Meddelande om det nya lösenordet sker inte med automatik utan får hanteras manuellt. Har en användare ett lösenord visas ****** på personkortet annars är fältet tomt. För att underlätta inmatning av de nya lösenorden visas de där i klartext.
En användare kan själv ändra sitt lösenord på internetbokningen via editera personuppgifter-funktionen.

Glömt lösenordet?

...

Som användarnamn kan användaren fylla i sin e-postadress, sitt kundnummer eller sitt kortnummer. Inställningsbart är även att användaren får ange sitt personnummer.

Inloggning med kort/tagg

  1. Klicka på knappen "Logga in med kortdragning". Det visas då en dialog som väntar på att användaren ska dra sitt kort/sin tagg.
  2. Dra kort eller blippa tagg.
  3. Inloggning sker utan att användaren behöver ange användarnamn eller lösenord.

Funktionen aktiveras av BRP-support.

Rättighet för att få logga in

Det finns en rättighet för varje modul. För att användaren ska få logga in i en modul så krävs det att användaren är anställd och att användarens roll har rättigheten för modulen.

Det går att begränsa så att inloggning endast får ske från vissa IP-adresser. T.ex. så att anställda kan logga in från anläggningen men inte hemifrån. En användares roll kan ha en rättighet som ignorerar begränsningen.

Utloggning

Klicka på menyn med användarens namn och välj "Logga ut". Användaren blir utloggad från samtliga moduler.

OBS! Användaren blir inte utloggad då fliken stängs, webbläsaren avslutas eller datorn startas om. Användaren måste logga ut för att bli utloggad. Så fungerar det även för t.ex. Facebook, Gmail m.fl.

Utloggning p.g.a. inaktivitet

Användaren blir automatiskt utloggad ifall den varit inaktiv under en viss tid. Tiden är konfigurerbar per klient och funktionen kan stängas av helt. Det räcker att användaren är aktiv i en av modulerna för att den ska räknas som aktiv i samtliga moduler.

Att vara aktiv är tyvärr lite diffust. Det räcker inte med att bara röra på muspekaren. För att vara aktiv behöver användaren t.ex. ha tryckt på en knapp, skrivit text i ett fält eller öppnat en dialog.

Antal misslyckade inloggningsförsök

BRP räknar antal misslyckade inloggningsförsök och när en person kommer upp i max antal tillåtna missade försök så spärras kontot för inloggning (standardvärde är 10 men går att ändra med systeminställningen "Max antal misslyckade inloggningsförsök"). Detta gäller både inloggning i BRP-klienten och inloggning till BRP- webben. Vid en lyckad inloggning nollställs räknaren. Om man efter nio försök skriver rätt lösen får man alltså tio nya försök att skriva fel. Skulle man skriva rätt lösenord när kontot är spärrat så får man information om att konton är spärrat på grund av för många felaktiga inloggningsförsök.

...